ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царева поляна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Царева поляна

Царева поляна  е село в Югоизточна България. Намира се в община Стамболово, област Хасково.

Отстои на 22 км югоизточно от град Хасково, на около 26 км североизточно от Кърджали, на 32 км югозападно от Харманли, на около 52 км западно от Свиленград и на около 36 км от границата с Гърция. На около 15 км южно от селото се намира един от най-големите язовири в България - язовир Кърджали.

Климатът в района се характеризира с мека зима и нетрайна снежна покривка, горещо лято – понякога температурата достига до 40˚С. Пролетта настъпва рано - в началото на април, а есента е по-продължителна и топла. Надморската височина е 222 м.

Населението наброява около 380 души.

Селото е благоустроено, има добре изградена инфраструктура, улиците са асфалтирани, всички мобилни оператори имат обхват. Тук функционират община, кметство, поща, библиотека, читалище с женска певческа група и детска група за автентичен фолклор, има хранителен магазин и кръчма. Най-близките училище и медицинска служба се намират в съседното село Долно Ботево, на около 11 км от Царева поляна. Селото разполага с редовен транспорт до съседните села и големите градове.

 

Забележителности

Живописно разположено в южният централен регион на България, село Царева Поляна съчетава приказно красиви, величествени пейзажи, древна история и живо културно наследство, митове и легенди. Това е един от районите в България, в който има много свети места, събрани на едно място - над десет.

По - интересните от тях са:

Пънчова чешма – намира се в покрайнините на селото. Известна е с лековитата вода , която помага при очни заболявания.

Църквата "Свети Илия" - построена през 1858 г., тя е включена е в Юнеско, понеже е на над 150 години и е изградена върху стара църква.

Параклиса “Св. Архангел Михаил” – намира се на 50 м от главния път, в южния край на селото.

Параклис "Свети Георги” – Разположен в местност “Гьоргиденя”, на пътя между селата Царева поляна и Стамболово, има лековит извор и параклис на името на Свети Георги.

Аязмото “Св. Дух” се намира местността “Орта борум”, на около 2 км на юг от селото. Тук отново има лековит извор.

 

 Използвани източници и снимки: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.comcudo.blog.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: