ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Полско Косово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Полско косово

Полско Косово е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Отстои на 66 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 13 км в същата посока от гр. Бяла, на 49 км югоизточно от гр. Свищов, на 212 км северозападно от гр. Варна и на 252 км североизточно от столицата София.

До селото има автобусен и железопътен транспорт.

Намира се в средната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 49 м, в близост до поречието на река Янтра. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява приблизително 1710 души.

Полско Косово е голямо и благоустроено село. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Предвидена е и канализационна мрежа. Функционират кметство, пощенски клон, основно училище "Св. Св. Кирил и Методии", детска градина "Радост", читалище "Развитие", православна църква "Св. Св. Константин и Елена", стадион и здравно обслужване. Има магазини, кафенета и други търговски обекти.

Добре развито е селското стопанство и по-специално зърнопроизводството (слънчоглед, царевица, ечемик).

Забележителности и туризъм

Читалище "Развитие" е много дейно и в него има сформирани певческа група за автентичен фолклор и стари градски песни, клуб на пенсионера, танцов състав, клуб "Млад приятел на книгата", както и библиотека.

Църквата "Св. Св. Константин и Елена" е паметник на културата. Построена е през далечната 1854 г.

На 6 км от селото се намира гр. Полски тръмбеш, който е известен с лековитите си минерални бани. В града може да се посети още Историческият музей, представящ експонати, проследяващи бита в района.

Поречието на река Янтра е подходящо както за риболов, така и за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в река Дунав. Интерес представлява и Беленският мост над реката край гр. Бяла, на който е поставен паметник на неговия строител Колю Фичето (известен български възрожденски строител, архитект и скулптор).

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: