ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Момина църква

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Момина църква

На 8 км от границата на България с Турция, сгушено в полите на втория по височина връх в Странджа – Кервансарай( 632 м), се намира село Момина църква. 

Момина църква е от многобройните странджански селца, за които едва ли сте чували, но ако искате да усетите магията на дивата и езическа Странджа, то непременно трябва да го посетите. Селцето има дълга и богата история, която започва още през 1618 г.
Момина църква се намира на 30 км от общинският град Средец, а 65 км го делят от морето и Бургас. Най – предпочитаните курорти Несебър и Слънчев бряг са разположени на 74 км от селото, а столицата София – на 429 км.

Момина църква е място, където можете да се насладите на пълноценна почивка и да усетите напълно духа на Странджа. В района има чудесни условия за туризъм – планина Странджа ще ви предложи да се срещнете със защитени животински и растителни видове, които са включени в Червената книга на България. Ако сте любители на спортния риболов – язовирите в Момина църква и град Средец ви предоставят тази възможност. В района можете да посетите множество стари селища, културно – исторически паметници и музеи.

Една от забележителностите на Момина църква е църквата Света Параскева, която е единственият катедрален храм запазен в Западна Странджа. Храмът Света Параскева е изграден в неповторимия архитектурен стил на тревненската школа. В църквата са запазени уникални стенописи и прекрасно изработен иконостас. Тук местните майстори с радост ще ви покажат и как да си изработите сами плетени гривни, гердани и колани.

 

Източници: bulgariainside.com и obshtinasredets.bg
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: