ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Големо Малово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Големо малово

Големо малово е село в Западна България, в Община Драгоман, Софийска област.

Отстои на около 8 км североизточно от гр. Драгоман, на 51 км северозападно от центъра на гр. София, на 21 км в същата посока от гр. Сливница, на 18 км югоизточно от ГКПП Калотина /на границата с Република Сърбия/.

Населението наброява около 140 души.

Разположено е в планински район, със средна надморска височина от  742 м.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура.
Изградени са водоснабдителна, електропреносна, съобщителна мрежи. Липсва канализационна мрежа. Има покритие на всички мобилни оператори. 
Тук функционира Читалище "Самообразование". Учебни заведения и лекарски практики има в общинския център - Драгоман, а здравни заведения - в областния център - София.
Транспортните връзки между населените места са осигурени с автобусен транспорт
В близост преминава международен път Е-80, свързващ Западна Европа и Близкия изток.  

ТУРИЗЪМ
  
Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията на общината има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоищки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение.
Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата “Темната дупка”, намираща се в близост до село Липинци и на  около половин километър от  махала “Бачийще” над  с.  Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източник: http://obshtinadragoman.com/
Снимки: Мирела, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: