ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Средно градище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Средно градище

Средно градище е село в община Чирпан, област Стара Загора.

Отстои на 13 км северно от град Чирпан, на 50 км югозападно от град Стара Загора и на около 200 км югоизточно от столицата София.

Разположено е на надморска височина от 291 м, в подножието на най-високия връх в Чирпанските възвишение – Китката / 680 м/. Климатът му се характеризира с горещо лято и студена зима с продължителна снежна покривка.

Населението наброява около 160 души. Има автобусен транспорт до град Чирпан три пъти на ден.

В селото има кметство, поща, читалище, два магазина, две заведения, църква и семеен хотел. Медицинското обслужване е поето от здравен пункт с един общопрактикуващ лекар. Най-близко разположените детски градини, училища и болници са на територията на град Чирпан.

Интересен факт е, че според предание в селото е живяла сестрата на Паисий Хилендарски. При едно от посещенията си, той почива и е погребан в местните гробища. Като доказателство, че е именно това е Паисий Хилендарски, се посочва, че, книгата с която е заровен, е направена от същите материали, от които е направена и черновата на История славяноболгарская. 

Между селата Рупките/ 9 км/ и Свобода / 18 км/ се намира късноримската крепост "Карасура". Основната ѝ (северна) част е посторена върху праисторическа селищна могила. През средновековието там израства град, обхващащ и територии извън античните крепостни стени.

В град Чирпан могат да бъдат видяни Къщата-музей на великия български поет Пейо Яворов и художествената галерия "Никола Манов".

На около 28 км се намира Златноливаденският манастир „Свети Атанасий” -  един от най-големите Български манастири, а според последни проучвания и един от най-древните в Европа.

Източници: Мирела, selo.bg
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: