ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голямо чочовени

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Голямо чочовени

Голямо Чочовени е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на около 31 км югозападно от град Сливен, на около 32 км североизточно от град Нова Загора, на 130 км северозападно от град Бургас, на 306 км източно от столицата София. Съседното село Гавраилово се намира на 6 км югоизточно.
Има редовен автобусен транспорт до областния град.

Разположено е на 499 м надморска височина. Климатът е умерено континентален.  Зимата е мека, а лятото горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Постоянното население е около 190 жители.

Селото разполага с кметство, църква, читалище, магазин и кафене. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Жителите му разчитат на двама общопрактикуващи лекари. В съседното село Гавраилово може да намерите поща, средно училище, детска градина, две здравни заведения. Най-близко разположената болница е в град Сливен.  

Природни забележителности

На около 8 км на юг от селото преминава р.Тунджа, предлагаща идеални условия за отдих и риболов. Край реката са разположени големи площи засадени с праскови.

На 15 км се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

 

Източник:www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: