ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Студен кладенец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Студен кладенец

Студен кладенец е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 25 км северно от Крумовград, на 55 км югоизточно от Кърджали и на около 278 км в същата посока от столицата София. Съседното село Поточница е разположено на 4 км в посока североизток.

Студен кладенец се намира в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 130 м. Климатът е континентално-средиземноморски, летата са продължителни и горещи, а зимите - сравнително меки. Селото е разположено на река Вълчи дол, която е приток на река Арда.

Тук живеят около 140 души.

Селото има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център Крумовград.

Тук има джамия, заведение, както и функционираща водноелектроцентрала. Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище се намират в село Поточница. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар отново там. Най-близката многопрофилна болница е в Крумовград, където ще намерите и средно училище.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Селото е разположено на брега на язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Една от най-интересните забележителности е връх Юмрука, където се намира колонията от Белоглави лешояди, разположена на огромна скала провесена над язовира. Тези лешояди са рядък вид и се срещат само в Испания, Гърция и България.

До село Студен кладенец, над махала Бобалар, са открити древни тракийски скални ниши. В нивите под светилището има много парчета от глинени съдове, по които с врязване  е нанесена украса, състояща се от меандри, кръгчета, спирали и др.

Близо до селото може да бъде посетен Дяволския мост – паметник на древното архитектурно изкуство, изграден през ХV в. на древен път, свързващ Беломорието през Родопите с Горнотракийската низина.

Само на 21 км в посока изток, край село Орешари, се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. В местността има и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в България 

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.euhttp://www.bghotel.mobi/
Снимки: www.panoramio.comhttp://www.snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: