ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голямо каменяне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Голямо каменяне

Голямо каменяне е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 10 км югоизточно от град Крумовград, на около 58 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 299 км югоизточно от столицата София. Намира се само на 14 км от държавната граница с Гърция.

Разположено е в планински район с надморска височина около 400 м. Попада в средиземноморска климатична зона, което прави зимата сравнително мека, а лятото - горещо. 

Населението наброява около 371 души.

Голямо каменяне разполага с относително добра инфраструктура - пътищата са в добро състояние, селото е електрифицирано и водоснабдено, редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център Крумовград.

Най-близките читалище, основно училище и детска градина се намират в село Аврен /на около 11 км южно от Голямо каменяне/. Отново там, може да бъде получена и медицинска помощ, тъй като на територията на село Аврен работи един общопрактикуващ лекар. Най-близките многопрофилна болница и гимназия се намират в Крумовград.

В района има запаси на хромова руда.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Архитектурната забележителност Скална гробница - светилище край село Рогач се намира само на 8 км северозападно от Голямо каменяне. Гробницата е почитана от местните хора като свещена. Тя е разположена на скала на десния бряг на река Крумовица, а върху скалите има две малки дълбоки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които местните наричат "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На 15 км в посока югоизток може да бъде видяна Бяла река - първата река в Източните Родопи, която е обявена за част от екологичната мрежа "НАТУРА 2000" . По цялата продължителност на течението си реката образува причудливи форми, наречени "Меандрите на Бяла река".

Интерес представляват и църквата "Св. Николай Чудотворец" в близкото село Аврен, параклисът, построен на мястото на разрушената църква в местността Селището, както и ежегодният традиционен селски събор в село Аврен.

Текст: Мирела, www.business.bg , www.bg.guide-bulgaria.com 
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: