ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Хлябово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Хлябово

Хлябово е село в Южна България. То се намира в община Тополовград, Област Хасково.

Отстои на 9 км западно от общинския център Тополовград, 75 км  североизточно от  град Хасково,  85 км югоизточно от град Стара Загора и 294 югоизточно от столицата София.

Хлябово се намира на 10 км от така наречената "Голямата звезда", където се кръстосват пътищата за Елхово, Любимец, Свиленград, Харманли.

С постоянно население около 567 жители,  Хлябово е второто по големина селище в община Тополовград. Разположено е на надморска височина от 404 метра,  по северните склонове на Сакар.

Лятото тук е сухо и горещо. През зимата има периоди с обилни снеговалежи, ниски температури и големи снегонавявания. Пролетта се характеризира с бързо повишаване на температурите.

Планинско-хълмистото землище на Хлябово е разположено на около 50 000 дка площ, обработваема земя, пасища и гори. Почвата е камениста, канелено-горска и не много плодородна. Горите са широколистни, предимно дъбови и букови, на места преобладава и габър.

Селото е съставено от три махали. Границата между Южната и Северната махала е централния път Харманли-Елхово.

В Хлябово има църква, строена преди Освобождението, oсновно училище на 130 години, читалище, с богата библиотека, Целодневна детска градина, голяма търговска база, със зала за тържества, цех за хирургически конци, машиностроителна фирма. Най-близките училища и медицински заведения са в общинския център Тополовград.

В местността " Рускова черква" има паметник на  българо-съветската дружба. На около 4 км западно от селото, в местността "Нъчеви чеири" близо до пътя за с. Българска поляна е разположен трикамерен долмен. Мястото е обозначено и има изградена пътека до долмена. Около селото има още шест добре запазени долмена. В местността "Бялата трева" се намира Царският долмен, който е най-запазеният долмен в Югоизточна Европа.

Природата около Хлябово е изключително живописна  и подходяща за разходки. В землището на селото има малък язовир, предпочитано място от любителите на риболова.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: