ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Студена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Студена

Студена е село в Южна България. То се намира в община Свиленград, Област Хасково.

Същото име носят още две села в община Перник, област Перник и община Мадан, област Смолян.

Старото име на с. Студена е Соуджак (Суйджак). Идва от турски език и означава студено място.

Село Студена отстои на 28 км североизточно от гр. Свиленград, на 38 км югоизточно от Тополовград и на 97 км източно от гр. Хасково.

Село Студена се намира в планински район. В югоизточните поли на Сакар планина, в подножието на връх Дервиш могила и край малка река /Студенската река/ извираща под върха. Надморската височина е около 320 м.

Климатът в района на село Студена е преходно-средиземноморски. Характеризира се с горещо лято и мека зима. В Свиленградско няма бързи и крайни промени във времето.

Населението е около 650 души.

Редовен автобусен транспорт три пъти дневно.

Селото разполага с магазини и кафенета. Най-близкото училище се намира в с. Левка. Селото има собствено читалище. Поликлиника и болница в гр. Свиленград се грижат за населението.

Най-големият празник е традиционният "Илинденски" панаир. Провежда се в най-близкия до 1 август неделен ден. Това е времето, в което от всички краища на страната се събират родените в Студена. Студенският панаир е един от най-големите в района и на него се стича много народ от близките градове и села.

През Свиленград минават паневропейски транспортни коридори 4, 9 и 10.

Източници: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: