ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Свирачи

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Свирачи

Свирачи е село в Южна България. То се намира в община Ивайловград, Област Хасково.

Селото е разположено в Югоизточните Родопи на 6 км южно от Ивайловград и на около 3 км западно от българо-гръцката граница. Други отстояния - 60 км югоизточно от Маджарово, на 60 км източно от Крумовград и на 124 км югоизточно от Хасково.

През селото минава основният път от общинския център Ивайловград към коритото на Бяла река и разположените по поречието ѝ селца. В покрайнините на селото има няколко малки извора, но като цяло землището е сухо, без значими водоизточници. На север, по пътя за Ивайловград, минава река Армира.

Надморската височина е 235 м.

Климатът е повлиян от Средиземноморието, характеризира се с мека зима, а лятото е горещо и сухо, като често температурите достигат 40ºC. Пролетта е топла и настъпва рано.

Населението е около 350 души.

Селото е добре благоустроено, електрифицирано и водоснабдено. Разполага с медицински пункт, младежки дом (читалище), основно училище "Св.св. Кирил и Методий", църква, параклис, два магазина, два бар-ресторанта.

Детска градина и средно образователно училище има на територията на Ивайловград.

Културни и природни забележителности

Църквата "Св. Димитър" е построена през 1859 г. Известна е с чудотворната икона на Света Богородица, за която, жителите на Свирачи вярват, че е чудодейна и закриля жителите му. 

"Смокиневата къща" - реновирана къща в традиционен български стил, с басейн и барбекю, която се отдава под наем целогодишно.

До селото се намира римска могила "Чуката", за която се смята, че е некропол на живеещите във вила „Армира“ (находяща се между с. Свирачи и гр. Ивайловград), и която за сега е единствената по рода си като архитектурно изпълнение на територията на страната и Балканите.

На приблизително равно разстояние между Свирачи и Ивайловград се намира средновековната крепост „Мраморният град“, която е важна погранична крепост при цар Калоян.

Язовир "Ивайловград", третият голям язовир по течението на Арда. Със своите 35-37 километра е най-дългият в България. Стената му се намира между селата Ламбух и Хухла, на около 5 километра до границата с Гърция. Възможност за риболовен и воден туризъм, колоездене. разходки и т.н.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://ivailovgrad.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: