ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Радовец

Радовец е село в Южна България, в община Тополовград, Област Хасково. 

Отстои на 21 км северозападно от Тополовград, на 26 км югозападно от Елхово, на 31 км югозападно от Свиленград и на около 77 км западно от областния град Хасково. Разстоянието до ГКПП Капитан Андреево е 50 км.

Населението наброява около 700 жители.

Релефът е низинно-хълмист. Надморската височина е около 240 м. Климатът е преходно-средиземноморски, с мека зима, топла пролет и сухо и горещо лято. Средната януарска температура е около 0ºС, средната юлска температура - около 23ºС.

В селото има кметство, стоматологичен кабинет, пункт на гранична полиция, поща, църква, магазин. Функционират детска градина, основно училище „Христо Ботев”, библиотека, както и читалището „Васил Левски”. Най-близката медицинска служба е само на 9 км, в съседното село Устрем.

Инфраструктурата е добре изградена – пътищата са асфалтови, редовни автобусни линии свързват Радовец със съседните села и градове.

Тук традиционно развито е земеделието. Отглеждането на тютюн, животновъдство и лозарство са основният поминък на населението. Червените вина от мавруд, алжирка, отел и други традиционни сортове, характерни за този район са известни в цял свят.

Туризъм

На около 10 км от Радовец, се намира манастирът „Света Троица“, който е с действащ женски метох. Основан  е по време на Второто българско царство.

Ждрелото на р. Тунджа (по-известно с името Даркая) е живописна, защитена местност, която се намира в землищата на Радовец и съседното Лесово и обхваща площ от 7850 ха. Уникалното биологично разнообразие, за чието опазване територията е обявена за защитена, включва над 150 вида птици, земноводни, влечуги и други защитени и редки растителни и животински видове.

Наблизо се намира римската крепост Букелон, една от най-добре запазените военни постройки на територията на България, която е служела за фронтова линия на град Адрианополис (Одрин). Сравнително запазена е кулата от 12 век, чиято височина  е около 18 метра и разкрива уникална панорама на местността.

Ежегодният събор на селото се състои на 2 юни - денят на Христо Ботев, тъй като местното училище носи неговото име. Изнасят се хумористични сценки, пеят се песни от местния фолклор.

Източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com
Снимки: gallery.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: