ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Радиево

Радиево е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

Намира се на 7 км северно от Димитровград, на 15 км югоизточно от Меричлери, на 22 км североизточно от Хасково и на около 90 км източно от Пловдив. Селото се явява като общинска граница и на север граничи със с. Бял извор, което се намира в рамките на община Опан, област Стара Загора. Западно граничи със с. Бряст, източно е в съседство със селата Голямо и Малко Асеново. 

Това е най-голямото село в Община Димитровград, с население около 1050 души.

Климатът на района е преходно-континентален, до средиземноморски, характеризира  се с мека и къса зима, сухо и горещо лято и недостатъчно количество годишни валежи.

Селото е много добре благоустроено. За разлика от повечето села в България, Радиево може да се похвали с много млади хора, които освен, че живеят в селото, работят там. В Радиево има кметство, поща, храм-паметник св. Архангел Михаил, цех за производство на спално бельо, сладкарски цех, няколко хранителни магазина, механа и мотел-ресторант, кафене, ресторант и сладкарница.

Редовен автобусен транспорт до съседните села и по-големи градове.

В селото има основно училище "Христо Смирненски",  в което учат деца от пет съседни села: Голямо асеново, Малко асеново, Бряст, Здравец и Странско. Средно-образователни училища, детски градини и други културни институции на територията на общинския град Димитровград.

Народното читалище "Събуждане - 1927" има изграден компютърен център, а библиотеката му е включена в програмата "Глобални библиотеки". Към читалището са сформирани и действат 9 постоянни формации: Мъжка фолклорна група, Женска фолклорна група, Група за автентичен фолклор, Смесена фолклорна група, Група за стари градски песни "Нежни спомени", Група за народни обичаи, Инструментална група, Брейк-формация, Драматичен състав. Самодейците участват в много местни, общински, регионални, национални и международни фестивали.

В Радиево има здравна служба, чиято сграда е наскоро реновирана, с двама лични лекари и стоматолог. Неотложна медицинска помощ може да се потърси в болницата в Димитровград. 

В селото има и фотоволтаична централа, която произвежда "слънчев ток". Изградена е на мястото на бившия рудник "Миньор". В миналото, в него са работили почти цялото население-мъже и жени. По този начин се продължава традицията да се добива енергия на територията на селото.

Неотдавна бе открита и паметна плоча на българите от Беломорска Тракия. Върху паметника на българите-преселници са поместени имената на едни от първите основатели на днешно Радиево.

Селото празнува своя празник на ежегоден събор на 8 ноември,  Св. Архангел Михаил.

Източници: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: