ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оряхово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Оряхово

Оряхово е село в Южна България. То се намира в община Любимец, Област Хасково.

Отстои на 13 км североизточно от Любимец, на около 35 км. източно от Харманли, и на също толкова, но северозападно от Свиленград. Разстоянието от София е 250 километра в югоизточна посока. Границата с Турция е на около 40 км, а тази с Гърция на 30 км. Надморската височина е 200-299 м.

Оряхово е разположено в южните склонове на Сакар планина. Това позволява от него да се открива изключително красива гледка към долината на река Марица и Източните Родопи. Климатът е топъл и сух.

Селището е с изградена инфраструктура, има електричество и е водоснабдено. Обградено от петнадесетина язовира, създадени в миналото за напояване /над 6000 дка обработваеми площи с изградени инсталации за напояване/. Днес те се ползват и за риболов и отдих. Интересна особеност е, че и до днес в селото функционира втора водоснобдителна мрежа, чрез която във всеки дом се доставя вода за поливане. 

Основния поминък на населението е земеделие. Развива се най вече растениевъдството. Има големи лозови масиви и ябълкови градини, тук се отглеждат и едни от най вкусните дини и пъпеши. Има традиции в зеленчуко производството, в личните дворове се отглеждат много праскови, кайсии, круши, ябълки. Развити са още пчеларството и животновъдството.

На територията на селото има народно читалище „Просвета-1949 г.”, а начални и средни училища и детска градина има в близкия град Любимец. От здравна гледна точка е на разположение само стоматолог, общопрактикуващ лекар отново може да се намери в Любимец, а специализирана медицинска помощ в МБАЛ в гр.Харманли.

Забележителности

В Оряхово има над сто годишна църква "Света Петка", построена от родопски майстори.

Изграден е етнографски музей, който показва бита и начина на живот на местните селяни през XIX и първата половина на ХХ век.

В землището на селото се намира природния феномен "Господева стъпка", до който има изградена туристическа пътека.

Много близо е и ранновизантийската крепост "Кастра рубра", която е обособена като туристически обект и където и в момента се извършват арехеологически разкопки.

Завършено е изграждането на пътища до най-значимите тракийски некрополи /долмени/ и те вече са годни за посещения от туристи.

Чистия въздух, наличието на микроязовири, богати на риба, и много дивеч дава възможност за развитие на различни видове туризъм - ловен, риболовен, исторически.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramino.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: