ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брягово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Брягово

Брягово е село в Южна България. Намира се в община Хасково, Област Хасково.

В България има още едно село - в област Пловдив, носещо името Брягово.

Отстои на 18 км източно от Хасково, на 10 км западно от Харманли, на 21 км югоизточно от Димитровград, на 38 км югозападно от Свиленград и на около 50 км от границата с Турция.

Релефът в района е равнинен, с надморска височина около 200 м.

Климатът е континентално – средиземноморски, характеризиращ се със сухо и горещо лято и топла и дъждовна зима. Температурните условия имат следните показатели: средните юлски температури са между 22-24 °С, а средните януарски температури за общината варират от 0 до 1-2 °С над нулата.

Селото е разположено по пътя Е-80 между Хасково и Харманли. 
През намиращият се в близост град Харманли преминава трансконтиненталния път от Западна Европа през София към Истанбул.

Инфраструктура

Селото е електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат обхват. Функционират детска градина, църква и читалище. Най – близката медицинска служба се намира в съседното село Стойково – на 5 км от Брягово. В селото има хранителен магазин, кръчма. Редовен автобусен транспорт свързва населеното място със съседните села и големи градове.
Тук традиционно развито е земеделието. Отглежданите дини и пъпеши в Хасковска област са известни в цялата страна със своя неповторим вкус и сладост.

Културни забележителности и туризъм

  • В източния край на град Харманли се намира „Изворът на Белоногата” - възпят в поема от Славейков, а в наши дни превърнат в чешма.
  • В местността Дефилето, по течението на река Харманлийска може да се видят привлекателни природни феномени, сред които малък водопад. В околността има останки от средновековна крепост.
  • Районът предлага много добри условия за любителите на риболова. През Харманли преминава река Харманлийска, а намиращият се до Хасково язовир „Тракиец” е предпочитан за любителски риболов и отдих.

Източници и снимки: bg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: