ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Оризово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Оризово

Оризово е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора

Оризово се намира на около 16 км югозападно от общинския център село Братя Даскалови, на 14 км северозападно от град Чирпан, 57 км югозападно от Стара Загора, 47 км северозападно от град Пловдив и 177 км югоизточно от столицата София.
В селото има ЖП гара, обслужваща пътници по направлението София - Бургас. Има и редовен автобусен транспорт. До селото преминава трасето на новоизграждащата се магистрала "Марица"  - част от еврокоридор 4 - Дрезден - Истанбул.

Оризово е разположено в Горнотракийската низина на надморска височина от 140 метра. Климатът се характеризира с мека зима и сухо и горещо лято.

Селото е едно от големите в областта.  Постоянното население е около 1410 жители. Основен поминък е земеделието, а в селото работи и консервен комбинат.
На разположение на жителите са целодневна детска градина, основно училище, читалище с богата библиотека. В центъра на селото се намират сградата на кметството, поща и търговски комплекс, обслужващ населението от околните села. Медицинското обслужване се осъществява в един лекарски и един зъболекарски кабинет. Най-близката болница е град Чирпан.

Забележителностите:

В землището на селото са открити много следи от съществували селища на тракийски племена  Най-старата  могила е -  Делиивановата  на около 3 км северно от  Оризово. В нея са открити материали, които датират от четири различни епохи. Част от археологическите находки от района на Оризово са изложени в регионален исторически музей Стара Загора.

В близкия град Чирпан може да постетите:

  • Къщата музей на великия български поет Пейо Яворов
  • Художествена галерия "Никола Манев"

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: