ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Казанка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Казанка

Казанка е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Селото се намира на  около 8 км северозпадно от курорта Старозагорски минерални бани, около 22 км северозападно от областния град Стара Загора и 238 км югоизточно от столицата София. Има ежедневен автобусен транспорт.
Казанка е разположено на надморска височина от 493 метра, в южните склонове на Сърнена  Средна  гора  във водослива на две реки - Рахманска и Османска. Ограждащите го планински върхове са с височина от 600 до 750 метра надморска височина.
Климатът е преходноконтинентален със слабо изразено планинско влияние. Зимата е мека със средна януарска температура около 1°С. Летните дни са слънчеви и горещи, а вечерите прохладни.

Постоянното население е около 152 жители.
Селото е добре благоутроено. Къщите са разположени амфитеатрално около красив център с църква, кметство и читалище.
Училището не функционира, а най-близкото такова е разположено в село Розово на 12 км. Най близката детска градина  е в курорта Старозагорски бани, а многопрофилна болница в областния град Стара Загора.

В района на Казанка можете да посетите:


"Казането" - природна забележителност. Намира се на 2,5 км от селото. Стесненото корито на реката образува праг, от който падайки водата е издълбала в гранита няколко дупки с формата на казани.

На 7 км северно от селото се издига вр. Руя (812 м.н.в.), от който се разкрива красива панорама към Централна Стара планина и Казанлъшката котловина с протичащата през нея р. Тунджа.

к.к. Старозагорски бани - национален курортен комплекс, привлекателен с възможностите за климато и балнеолечение и с обновената база за отдих.

Източник: http://bg.wikipedia.org    http://tour.starazagora.net
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: