ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дълбоки

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Дълбоки

Дълбоки е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Отстои на около 17 км североизточно от Стара Загора, на около 23 км западно от Нова Загора, на около 164 км западно от Бургас и на около 265 югоизточно от София.

Населението наброява около 1460 души.

Дълбоки се намира на южния склон на Средна гора, на три километра северно от пътя София – Бургас. През селото тече малка река, а около него има още няколко планински рекички – Къпошница, Киси Кая и др.

Климатът е умереноконтинентален с влияние на Средиземноморието. Характеризира се с лека и кратка зима и продължително и топло лято.

Тук функционират кметство, поща, основно училище, библиотека, читалище със сформирани групи за автентичен фолклор, школа по народни инструменти, театрална група, етнографски кръжок. Медицинското обслужване е поето от общопрактикуващ лекар и стоматолог. Редовен автобусен транспорт свързва селото със съседните градове. Модерен супермаркет обезпечава нуждите на местното население от битови и хранителни стоки.

 

Културни забележителности

В землището на селото има разкрити останки от праисторически селищни могили с изключително богати гробни дарове. През периода на римската империя крепостта Венец е била важна спирка по пътя Анхиало (Поморие) – Августа Траяна. Гробницата е изградена от варовикови плочи и е с дължина - 2,35 м, ширина - 1,60 м и дълбочина - 1,50 м. В нея са открити бронзова броня, златен нагръдник, две железни копия, бронзова хидрия, глинена амфора, два бронзови съда, три сребърни чаши, един сребърен тас, глинена чернофирнисова паница, железен свещник. Погребението се датира към края на V в. пр. Хр. В момента находката се намира в Музея за Изкуство и Археология в Оксфорд.

Църквата “Успение Богородичнo” построена през 1837 г. По време на Руско-турската освободителна война тук е отслужен молебен в присъствието на ген. Гурко, който подарява икона за храма.

Етнографска сбирка в сградата на кметството, в която са представени предмети от селския бит, костюми и предмети открити при направени археологически разкопки в околностите на селото.

В околностите на селото има паметници на ген. Гурко и подп. Калитин.

В Дълбоки и до днес са запазени обичаи като Коледуване, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазаруване и др.

Използвани източници и снимки: tour.starazagora.netpanoramio.combg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: