ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Съдиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Съдиево

Съдиево е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Със същото име съществува още едно село в община Айтос, област Бургас.

Съдиево се намира в средна Горнотракийска низина, на 8 км източно от Нова Загора по пътя за Сливен, 31 км западно от областния град, 137 км западно от най-близкото пристанище и летище в град Бургас и 269 км източно от столицата София.

До Съдиево има редовен автобусен транспорт.

Надморската височина е 151 метра, а постоянното население е около 913 жители.
Климатът е умерено континентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Валежите са по-обилни през есента и пролетта.

Селото е благоустроено и с добра улична мрежа. Изцяло е водоснабдено, електрифицирано, телефонизирано. Има покритие на всички мобилни оператори.

В Съдиево има православен храм, кметство, читалище, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар. Най-близката многопрофилна болница е в град Нова Загора.

Културни и природни забележителности 

В землището на селото са открити няколко могили. От по-специална значимост е разположената на север от Съдиево - Злата могила, в която е открито погребение на тракийски благородник. Открити са две цялостно запазени тракийски колесници, заровени заедно с 8 елитни коня и други жертвени животни.

На около 23 км северно от селото е третият по-големина язовир в България - Жребчево, който има  много ръкави с удобни за риболов места.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: