ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Научене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Научене

Научене е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 13 км североизточно от град Нова Загора, на близо 32 км югозападно от град Сливен, на около 62 км североизточно от град Стара Загора и на 281 км югоизточно от столицата София.
До Научене има редовен автобусен транспорт.

Селото се намира на 298 м надморска височина. Климатът е умерено континентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. С по-обилни валежи през есента и пролетта.

Населението наброява около 180 души.

Научене разполага с кметство, магазин, кафене и семеен хотел. Има интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. В село Каменово /югоизточно/ ще намерите целодневна детска градина и един общопрактикуващ лекар. Най-близките болница и учебни заведения са в град Нова Загора.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Посетителите на селото могат да се насладят на язовир Жребчево, намиращ се на около 32 км от Научене.  Разположен в невероятно красива местност, заобиколен от гори и обширни поляни, той е един истински рай за рибарите.

Късноантичната крепост "Голямото градище" се намира на 3 км северозападно от селото.  Формата му е на неправилен многоъгълник. На източната стена има подземен изход, който води до дола, който отделя тази крепост от крепостта "Малкия хисар".

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят още: Храм "Света София"Храм "Света Богородица",Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

На 19 км  се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: