ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Еленово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Еленово

Еленово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още две села със същото име в област Благоевград и в област Търговище.

Отстои на 19 км от град Нова Загора, на близо 46 км северозападно от град Сливен и на 272 югоизточно от столицата София.
Селото разполага с редовен автобусен транспорт. Пътната инфраструктура е сравнително добра. Новоасфалтираният път между градовете Ямбол и Нова Загора, преминаващ през селото, улеснява движението до тях.

Еленово се намира в подножието на Светиилийските възвишения на 178 м надморска височина. Населението е силно намаляло през последните години и днес то наброява около 490 души.

Климатът е умерен континентален. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.
 
Селото е голямо, разполага с  кметство, църква, училище, детска градина, хранителни магазини, кафенета. Еленово има два парка като в един от тях е построена детска плащадка. Има новопостроен елитен 3 звезден хотел с ресторант и винарска изба.

Поради своето благоприятно местоположение, в селото има много добри предпоставки за развитието на: лозаро-винарство, пчеларство, говедовъдство, растениевъдство, селски туризъм, винен туризъм и ловен, риболов и други.

В района на селото се намира винарска изба Едоардо Миролио. Избата е заобиколена от лозови масиви, естествено езеро и зелени ливади, които създават превъзходни условия за туризъм, съчетан с дегустация на вина.

В близост се намира Карановската могила, която разкрива живот от края на VII в. пр.Хр., както и местността „Даньова Воденица” с антични некрополи от I-ви век.

Северозападно от Еленово е и Надгробната могила, която е част от могилен некропол в местността Юрнея, където има находки датирани от късно-желязната епоха, римската епоха и българското средновековие. Изследователите отреждат първостепенно място на могилата сред древните селища в Европа, определяйки я като „Българския Стоунхейдж”.

В околността са разположени множество язовири. Флората и фауната са разнообразни – намират се фазани, зайци, шарани и др.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: