ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Глушник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Глушник

Глушник е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на 22 км източно от град Сливен, на около 37 км югозападно от град Сунгуларе, на 43 км западно от град Карнобат и на 333 км източно от столицата София.
Има редовен автобусен транспорт за град Сливен.

Намира се в подножието на Стара планина, южно от връх Гребенец на 289 м надморска височина.
Климатът е със средиземноморското влияние. Характеризира се с прохладно лято, докато зимата е кратка и мека.  Есента обикновено е по-продължителна от пролетта.


Постоянното население е около 370 жители.

Селото разполага с кметство, читалище и магазин. Има покритие на мобилните оператори, кабелна телевизия и интернет.
Най-близко разположените детска градина, училище и болница се намират в град Сливен.

Характерно е отглеждането на лозови масиви - Сливенска шевка, червен и бял мискет, ркацители и други винени сортове. В селото се правят едни от най-хубавите вина в Сливенския район. От няколко години е засилено и овцевъдството в селото както и пчеларството.

Всяка година, във втората събота на февруари, тук се провеждат традиционните кукерски празници, изпълнени с много игри и танци, празник датиращ от преди 100 години.

В м. Халката, на 2 км източно от селото, са разположени останките от древна мегалитна обсерватория, използвана за водене на лунно-слънчев календар, посредством астрономически наблюдения на проекции на „слънчево зайче“.

На няколко километра от селото се намира кантонът "Бялата чешма". Чешмата и хубавата студена вода, която тече от нея привлича много пътуващи, които спират за почивка.

На около 26 км се намират Сливенските минерални бани. Лековитата минерална вода и живописната природа, определят курорта като предпочитано място за балнеолечение и семейна почивка.

Източник:www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: