ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жеравна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Жеравна

Жеравна е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.


Жеравна отстои на 14 км южно от град Котел,  48 км североизточно от от гр. Сливен, 110 км от северозпадно гр. Бургас и 333 км източно от гр. София.
Селото се намира в планински район. Разположено е в средния дял на Стара планина, надморската  височина е 630 метра, населението е около 437 души. Зимата е мека, а лятото прохладно.

Жеравна е световноизвестен архитектурен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
В селото са запазени над 200 дървени къщи (всяка паметник на културата), строени по време на Възраждането. Някои от тях са на повече от 300 години. Село Жеравна е едно от чудесата на българския-майстор строител, като голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с неповторима художествена форма. В духовно просветно отношение Жеравна е била културно средище за целия регион, а Хилендарският манастир е имал свой метох в селото. Запазен и до днес той се намира в непосредствена близост до църквата. Смята се, че именно тук е направен преписа на "История Славянобългарская".
Жеравна е известно и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена.
Селото предлага добри възможности за почивка и туризъм - през последните години са построени няколко нови къщи за гости, предлагащи отлични условия. Създадени са и добри условия за конна езда.

 

Източник http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: