ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Градско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Градско

Градско е село в Югоизточна България. То се намира в Община Сливен, Област Сливен.

Отстои на  26 км северозападно от гр. Сливен, на 34 км североизточно от гр. Твърдица и на 313 км в същата посока от столицата София. Съседното село Новачево се намира на 3 км югоизточно.
Има редовен автобусен транспорт до град Сливен.
 
Намира се на надморска височина 556 м. Климатът е планински и умереноконтинентален. Зимата тук е студена, продължителна и снежна, а лятото прохладно. 

Населението е около 570 души. 

Селото разполага с кметство, читалище, параклис, магазини и кафене. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. В Новачево има детска градина и училище, там ще намерите и един общопрактикуващ лекар. Най-близката болница е на територията на град Сливен.

 

Туризъм и забележителности

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят още: Храм "Света София"Храм "Света Богородица",Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

На 34 км  се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

 В град Твърдица може да видите:

- крепост "Градище" - на няколко км от гр. Твърдица се намират останките на древната тракийска крепост "Градище". Там могат да се видят и останки от църква от X-XII век с частично запазени фрагменти от стенописи.

църква "Света Петка" - църквата е възстановена през 1834 г върху стари църковни основи, датиращи от XVI век. Иконостасът и иконите са с висока художествена стойност.

- пещера "Пчена" - разположена на север от гр. Твърдица, в местността Паисий. Входът на пещерата е разположен на 1280 м надморска височина. Общата дължина на галериите е 152 метра, като в главната галерия са се образували 2 дълбоки пропасти, а след втората галерия, в самия край на пещерата тече поток на височина 12 м. 

Източник: www.bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: