ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Бъзовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Бъзовец

Бъзовец е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

В България има още едно село със същото име - в община Вълчедръм, област Монтана.

Отстои на 47 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 12 км южно от гр. Две могили, на 197 км северозападно от гр. Варна, на 14 км източно от гр. Борово и на 273 км североизточно от гр. София.

Има ежедневен автобусен транспорт до градовете Две могили и Русе.

Село Бъзовец се намира в гориста местност, в източната част на Дунавската равнина, на 146 м надморска височина. Релефът е хълмист с масивни гори и богати водоизточници. На 2 км от селото тече река Баниски лом. Климатът тук е умереноконтинентален, със сухи, горещи лета и студени зими.

Населението наброява приблизително 980 души.

Бъзовец е добре устроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, читалище с библиотека, православна църква, джамия, здравно обслужване и различни търговски обекти. Най-близките функциониращи основно училище и детска градина са в съседното село Баниска (7 км).

Основният поминък на населението е земеделие и животновъдство. Има производствено потребителна кооперация, която е поела селскостопанските продукция и услуги.

Забележителности и туризъм

В центъра на селото е издигнат паметник в чест на загиналите в Балканската война, а до читалището са положени костите на загиналите руски войни по време на Руско-турската освободителна война. Местното читалище е с богат книжен фонд и сформирани групи за песни и танци. Интерес представлява и православният храм "Св. Димитър", построен през 1928 г.

В съседното село се намира най-големият язовир в област Русе - Баниска. Язовирът е предпочитано място за отдих и дава възможност за риболов на шаран, кефал, каракуда, сом, толстолоб и други сладководни риби.

Интересна туристическа атракция е пещерата Орлова чука, която е на около 14 км от селото. До пещерата се намира и едноименната хижа, където има условия за барбекю, стрелба с лък, езда, зелено училище и др.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com , интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: