ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божичен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Божичен

Божичен е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

Отстои на около 20 км югозападно от гр. Русе, на 4 км североизточно от с. Иваново, на 69 км северозападно от гр. Разград и на 72 км източно от гр. Свищов.

Населението на селото наброява приблизително 170 души.

Село Божичен е известно с невероятната си природа. Намира се в една от извивките на р. Русенски Лом в Дунавската равнина сред гори, скали и ливади. Между високите отвесни скали в закътаните долини се е съхранил богат и разнообразен биологичен свят. Лятото тук е горещо, зимата студена, а пролетта и есента – краткотрайни. Надморското равнище е около 90 м.

Божичен е благоустроено и с добра улична мрежа. Изцяло е водоснабдено, електрифицирано, телефонизирано. Има покритие на всички мобилни оператори. Автобусни и ж.п. спирки има на 4 км  разстояние, в съседното село Иваново.

В Божичен има кметство, поща, църква, читалище и магазини. Училището и детската градина са закрити след 1989 г. В момента образованието и здравното обслужване се осъществяват в съседните населени места.

Населението в Божичен е заето предимно в селското стопанство. Тук се произвежда боза "Божена", която е известна в целия русенски регион.

Туризъм

Регионът е характерен с богати на дивеч ловни полета, както и природни и културно-исторически забележителности.

Интерес представлява парк "Божения", който предлага отлични възможности за селски туризъм.

В близост до селището се намират Ивановските скални църкви - известен археологически резерват, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. До там може да се стигне с лек автомобил, както и пеша по маркирани пътеки за пешеходен туризъм.

На 10 минути път от Божичен се намира археологически резерват "Средновековен град Червен", непосредствено до с. Червен. Тук може да се види най-добре запазената средновековна кула в България, както и укрепен подземен извор за черпене на вода при обсада.

В близост се намира една от най-интересните пещери в България - Орлова чука. Пещерата е обитавана от около 10 000 прилепа.

Друга туристическа атракция в непосредствена близост до селото е прочутият манастир "Св. Димитър Басарбовски", който е изсечен в скалите. Към него също има пешеходни маршрути и екопътеки.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com/, http://www.ivanovo.bg/index.php?act=54

Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: