ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Баниска

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Баниска

Баниска е село в Северна България. То се намира в община Две могили, област Русе.

Отстои на 55 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 20 км южно от гр. Две могили, на 190 км северозападно от гр. Варна и на 271 км североизточно от гр. София. Има ежедневен автобусен транспорт до градовете Две могили и Русе.

Село Баниска е разположено в източната част на Дунавската равнина, в долината на река Баниски лом, на около 136 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Летата тук са сухи и горещи, а зимите - студени.

Населението наброява приблизително 1320 души.

Баниска е голямо и благоустроено село. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Тук работят кметство, основно училище, детска градина, читалище, православна църква, здравна служба и различни търговски обекти. В читалището има библиотека и музейна сбирка, показваща бита на местното население.

Благоприятни са условията за развитие на земеделието и животновъдството. Има производствена потребителна кооперация за селскостопански продукция и услуги.

В землището на село Баниска е разположен най-големият язовир в област Русе. Неговото предназначение е за напояване и стопански риболов. Язовирът е предпочитано място за отдих и дава възможност за риболов на шаран, кефал, каракуда, сом, толстолоб и други сладководни риби.

В селото интерес представляват още православният храм "Св. Параскева", построен през 1882 г, както и паметникът на загиналите в Балканската, Отечествената и Руско-турската освободителна война.

Текст: Мирела
Снимки: snimka.bg; carpbg.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: