ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Церовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Церовец

Церовец е село в Северна България. То се намира в община Иваново, Област Русе.

Отстои на 45 км южно от гр. Русе, на 31 км в същата посока от с. Иваново, на 45 км западно от гр. Разград, на 93 км североизточно от гр. Велико Търново и на 57 км източно от гр. Бяла.

Името на селото идва от цер (бял дъб), с който и до днес местността изобилства.
Населението му наброява около 150 души.
Церовец се намира в красива долина на един от притоците на р. Малки Лом в Дунавската равнина. Релефът е преобладаващо низинен и хълмисто-равнинен. Намира на се на 343 м надморска височина. Климатът се характеризира със сухо, горещо лято и студена зима. Мястото е с прелестна флора и фауна, представена от различни растителни и животински видове. Заобиколено е от дъбови и борови гори и е чудесно кътче за отмора с чистия си въздух и чудесна природа.
Селото е добре уредено - изцяло е водоснабдено, електрифицирано и телефонизирано. Има пътна връзка с гр. Русе и с. Иваново. Най-близките учебни заведения са на около 6 км от Церовец, в с. Сваленик. Читалище "Георги Бенковски" развива всестранна дейност. В него се помещава и библиотека.
Здравното обслужване се осъществява предимно в областния център гр. Русе.

Туризъм


Районът е с живописна природа и предлага условия за практикуване на еко, риболовен и планински туризъм.
В селото се намира 100-годишния православен храм "Свети Архангел Михаил", който е възстановен през 2005 г. Всеки ноември се провежда традиционен селски събор.
Скалният манастир край село Иваново е интересен обект, привличащ множество туристи. В скалите са разположени средновековни скални църкви, сред живописната долина на река Русенски Лом. Мястото е със статут на археологически резерват, а храмът, известен като Църквата, е под закрилата на ЮНЕСКО.
Природен парк "Русенски Лом" е разположен в красива каньоновидна долина на последния десен приток на река Дунав - река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Малки Лом. Територията е защитена от 1970 година, когато е обявена за Природен парк.

Източници: http://www.ivanovo.bg/ http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: