ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Хотанца

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Хотанца

Хотанца е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Русе, област Русе.

Отстои на 25 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 50 км югозападно от гр. Тутракан, на 187 км северозападно от гр. Варна и на 327 км североизточно от гр. София.

Има редовен автобусен транспорт до гр. Русе и съседните села.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на 133 м надморска височина. Характеризира се с равнинен релеф и умереноконтинентален климат. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Хотанца е с население от около 820 души. Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, начално училище, читалище с библиотека, православен храм, методистка църква, заведения за хранене и магазини за хранителни стоки.

В съседното Ново село (7 км) има медицинско обслужване, основно училище и детска градина.

Туризъм

Природен Парк "Русенски Лом" е един от най-интересните туристически обекти в района на гр. Русе. Намира се на около 30 км от Хотанца, в каньоновидната долина на река Русенски Лом. Там могат да се видят редки растителни и животински видове, както и много интересни културно-исторически обекти.

За любителите на риболова има зарибени язовири в съседните села Тетово и Николово.

В Николово се намира и известния лесопарк "Липник" - прекрасно място за пешеходен и велотуризъм, за каране на водно колело и разходка с лодка.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: