ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Стърмен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Стърмен

Стърмен е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Село Стърмен е разположено по поречието на река Янтра. Отстои на 56 км югозападно от гр. Русе, на 5 км северозападно от гр. Бяла, на 204 км в същата посока от гр. Варна, на 44 км югоизточно от гр. Свищов и на 250 км североизточно от гр. София.

Населението наброява приблизително 330 души.

Селото се намира в средната част на Дунавската равнина, на 51 м надморска височина. Релефът е равнинен, като част от селото е построено на скала. Лятото тук е сухо и горещо, а зимата - студена.

Стърмен е малко, но добре устроено село. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. В непосредствена близост до ж.п. гарата на гр. Бяла.

Тук работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, дом за деца, православен храм, различни търговски обекти и фирми.
В общинския център Бяла са най-близките учебни и здравни заведения.

Туризъм

През село Стърмен преминава веломаршрутът Бяла-Стълпище, който следва течението на р. Янтра от гр. Бяла в северна посока до вливането й в р. Дунав и продължава по поречието на Дунав.

Река Янтра е подходяща както за риболов, така и за спускане с каяк. Любителите на риболова могат да уловят речен кефал, щука, бяла риба, костур, распер и пъстърва. Участъкът от реката, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в р. Дунав.

На около 26 км от селото се намира Природен Парк "Русенски Лом" - защитена местност, обхващаща територия повече от 3408 дка. В парка могат да се видят красиви пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, http://sites.google.com/site/domkalina/, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: