ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Просена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Просена

Просена е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Русе, област Русе.

Отстои на 19 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 21 км югозападно от гр. Сливо поле, на 194 км северозападно от гр. Варна и на 321 км североизточно от гр. София.

Има редовен автобусен транспорт по линията Русе-Николово-Просена-Долно Абланово.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина около 52 м. Релефът е равнинен, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Просена е с население от приблизително 630 души. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православен храм, общопрактикуващ лекар и търговски обекти.

Учениците посещават основното училище в съседното село Николово (7 км).

ТУРИЗЪМ

В село Николово се намира лесопарк "Липник" - предпочитано място за отдих през почивните дни. Паркът е отлично място за пешеходен и велотуризъм, за каране на водно колело, и за риболов. В парка има и малък зоокът с мечки, кози и птици.

На около 40 км от Просена се намира Природен Парк "Русенски Лом", който е разделен на три зони - зона за отдих, историческа зона и зона със специален режим. Паркът е разположен по каньоновидната долина на река Русенски Лом, където могат да се видят редки растителни и животински видове. 

Текст: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: