ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Писанец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Писанец

Писанец е село в Централната част на Северна България. То се намира в община Ветово, област Русе.

Отстои на 25 км югоизточно от гр. Русе, на 9 км югозападно от гр. Ветово, на 37 км северозападно от гр. Разград, на 165 км в същата посока от гр. Варна и на 321 км североизточно от столицата София.

До селото има редовен автобусен транспорт по линията Ветово - Писанец - Бъзън - Русе.

Селото е разположено в Дунавската равнина в Природен парк "Русенски Лом". Намира се на 127 м надморска височина, в долината на река Бели Лом.

Климатът е умереноконтинентален, със студена зима и горещо лято.

Населението е приблизително 390 души.

Писанец е благоустроено село, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Тук работят кметство, читалище с библиотека, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, църква, мотописта, търговски обекти, хотел и няколко къщи за гости.

Учебни и здравни заведения има в общинския център гр. Ветово, който е на 9 км разстояние.

Забележителности и туризъм

Писанският мост се намира се на пътя Русе - Варна, над река Бели Лом. Той е един от най-високите мостове на Балканския полуостров. Там често се провеждат състезания с бънджи скокове.

Като част от Природен парк "Русенски Лом" местността е с отлични възможности за еко и селски туризъм. Тук има зони с богато видово разнообразие, красиви крайречни тераси, скални образувания и пещери. Множество еко-пътеки минават през уникални природни, културни и исторически забележителности. Пътеките са добре обозначени с табели с обяснения и посоки.

Местноста разполага с богати на улов гори, многобройни езера и рибарници, предлагащи отлични условия за лов и риболов. Тук има водоем, който е зарибен с различни видове риба. В природен резерват Батаклията е възможно да се организира лов през цялата година на всякакъв дивеч, включително трофейни елени.

От културно-исторически забележителности могат да се посетят Ивановските скални църкви, Басарбовският скален манастир, средновековният град Червен и пещерата Орлова Чука.

Текст: Мирела
Снимки: panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: