ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Пиргово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Пиргово

Пиргово е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Иваново, област Русе.

Отстои на 13 км югозападно от гр. Русе, на 12 км северозападно от с. Иваново, на 201 км в същата посока от гр. Варна, на 55 км източно от гр. Свищов и на 287 км североизточно от столицата София. Има ежедневен автобусен транспорт до областния град Русе.

Населението наброява приблизително 1850 души.

Пиргово е разположено по поречието на река Дунав, на надморска височина от 80 м. Теренът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

Селото е изцяло водоснабдено и електрифицирано. Липсва канализация. Изградени са телефонна, мобилна, телевизионна и интернет мрежи.
Има кметство, пощенски клон, районен полицейски инспектор, здравно обслужване, читалище с всестранна дейност, православен храм, стадион и търговски обекти.
Най-близките учебни заведения са в гр. Русе и с. Иваново.

В Пиргово има предприятия за дървопреработка и за производство на чорапогащи. Селото е известно още с винарската си изба, която стопанисва 100 дка лозя от винените сортове: шардоне, димят, мискет, мерло и каберне совиньон.

Забележителности и туризъм

  • Пристанище Пиргово - зона с плажна ивица и застроени вили. Пристанището не функционира, но е подходящо за разходка, возене с лодка или спортен риболов.
  • Старата изба - мястото, където традиционно са се съхранявали произведените вина в селото.
  • Исторически паметник - построен в чест на руските войни, загинали за свободата на България. Намира се в двора на православната църква в центъра на селото.
  • Тракийската, антична и средновековна крепост Калето - намира се на 3 км североизточно от центъра на Пиргово. Селището е съществувало през Първата и Втората български държави.
  • Басарбовският манастир - намира се на около 16 км от селото. Постоянно действащ и добре запазен скален манастир, намиращ се в живописната долина на река Русенски Лом.

Източници: ivanovo.bg
Снимки: panoramio.com; интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: