ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Новград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Новград

Новград е село в Северна България, част от община Ценово, Област Русе.

Отстои на около 64 км западно от гр. Русе, на 21 км източно от гр. Свищов, на 70 км северно от гр. Велико Търново, на 27 км северозападно от гр. Бяла и на 13 км в същата посока от с. Ценово.
Населението наброява приблизително 950 души.
Територията на Новград е в източната Дунавска хълмиста равнина, която тук се характеризира с разнообразен релеф.
През зимата се наблюдават много ниски температури, а през лятото - много високи. Валежите в района са разпределени неравномерно през годината.
Новград е електрифициран, водоснабден и телефонизиран.
Пътната инфраструктура е добре поддържана. Недалеч е от първокласния път Русе-Бяла-Велико Търново, част от трансграничен транспортен коридор № 9. Основните пътни артерии са с градовете Русе, Бяла и Свищов.
В Новград функционира 1 основно училище, читалище, лекарска практика.
Населението е заето основно в селското стопанство. Растениевъдството е ориентирано в областта на зърнопроизводството. Засяват се предимно пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица и други зърнени и технически култури.

Туризъм

Река Янтра минава покрай селището и предлага чудесни възможности за каяк туризъм. Янтра е една от най-красивите от групата на спокойните реки в България. Участъкът от реката, подходящ за каяк туризъм е от гр. Бяла до устието й в Дунав. Преминава се за три дена.
Новград се намира приблизително на 40 км от Природния Парк "Русенски Лом", който е известен с невероятната си природа и интересни скални образувания. Там могат да се видят Ивановските скални църкви и Червенската крепост.
На около 300 м североизточно от селото, на високия ляв бряг на р. Янтра, срещу моста за с. Кривина, в местността "Кале баир" са открити останки от средновековна крепост.

Източници: http://www.tsenovo.eu/ http://bg.guide-bulgaria.com/NC/Rousse/Tsenovo/Novgrad 
Снимки: http://earth.google.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: