ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бреница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Бреница

Бреница е село в Северна България. Намира се в община Кнежа, област Плевен.

В България има още едно населено място със същото наименование в община Тутракан, област Силистра.

Отстои на 9 км югоизточно от гр. Кнежа, на 14 км северно от гр. Койнаре и на 47 км западно от град Плевен. Столицата София е на 147 км югозападно.

Разположено е в котловина, а надморската му височина е 140 м. Климатът се характеризира с горещо лято и изключително студена зима, като в района се достигат оптималните зимни температури, понякога и под минус 30 градуса.

Постоянното население наброява около 1000 души.

Бреница е добре уредено село, повечето улици са асфалтирани, изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, основно училище, детска градина, читалище с певчески групи, църква, компютърен клуб, клуб на пенсионера, магазини и заведения. За здравето на местните жители се грижат двама общопрактикуващи лекари. Най-близката болница, както и стоматолози работят на територията на гр. Кнежа.
Селото има и детски футболен клуб.

Туризъм и забележителности

Предполага се, че името на селото идва от думата "бран", "бранница", защото хората са го бранили от враговете.

Църквата "Възнесение Господне" е построена през 1870 г, а архитектурата, възрожденските стенописи и дърворезбите са дело на именити майстори. В двора ѝ е изграден паметник на загиналите във войните.

В Бреница има ловно-рибарска дружинка. Добри условия за риболов създава течащата наблизо р. Искър, а местността е богата на полезен дивеч.

В Кнежа туристите могат да посетят лесопарк "Гергана". Там са изградени зоокът, обитаван от мечки, елени, пони, кози и др., места за отдих и пикници, барбекю и детски площадки.

Източници: http://www.brenica-bg.com http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.brenica-bg.com интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: