ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Асеново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Асеново

Асеново е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен.

В България има още две населени места, носещи същото наименование в община Стражица, област Велико Търново и в община Тунджа, област Ямбол

Отстои на 23 км южно от гр. Никопол и на 29 км североизточно от гр. Плевен. Съседните село Дебово и Мечка са на съответно 5 км северно и на 7 км югозападно. Град Славяново е на 23 км южно, а столицата София е на 194 км югозападно. През него минава главният път Плевен-Никопол.

Разположено e в средната част на Дунавската равнина, а надморската му височина достига 130 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена, но с малко валежи. Пролетта идва рано и многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерно за района е, че е един от най-градобитните в Северна България.

Постоянното население наброява около 267 души. 

Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Селото е проектирано с прави, широки улици, квадратни парцели. Повечето от къщите са с архитектура, специфична за Банат и Унгария — тесни и дълги по посока навътре към двора, а покривът е със значително по-остър връх от типично българските къщи.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазин и заведение. Най-близките лекар и стоматолог работят в съседните села Мечка и Дебово, което разполага и с детска градина, а болница ще откриете в гр. Плевен. Средно училище има на територията на общинския център. 

Туризъм и забележителности

Селото е кръстено на българския владетелел цар Асен. 
Асеново е едно от петте села в България, където живеят потомците на банатските българи-католици. Местните жители са решени да запазят и съхранят културното наследство на банатската общност, в това число обредите на традиционна банатска сватба, кулинарното богатство и др. 
Интерес за туристите представляват паметникът на св. Троица и католическата църква "Света Троица". Тя е построена и изографисана през 1895 г. от плевенски майстор.

Язовирът край гр. Славяново привлича риболовците с едър толстолоб, средно голяма каракуда и шарани.

Никопол е богат на забележителности - там ще видите чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: