ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Шияково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Шияково

Шияково е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 5 км южно от гр. Гулянци и на 31 км северно от гр. Плевен. Съседното село Ленково е на 4 км в същата посока, а столицата София е на 189 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина достига 116 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко, най-многобройни са през месеците май и юни. 

Постоянното население наброява около 380 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е сравнително добре уредено, като главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Разполага и със стадион.

Тук функционират кметство, поща, читалище, детска градина, клуб на пенсионера, магазини и заведение. Най-близките лекари и болница са на територията на общинския център, където работят и учебни заведения. 

Туризъм и забележителности

Името му идва, от долината Шията между двата хълма, на които е разположено селото, където протича малката река Барата

През 2009 г. е построен паметник в чест на загиналите във войните жители на Шияково. До него е поставено оръдие, използвано при боевете в Одрин и Чаталджа. А през 2011 г. е открит и паметник на Васил Левски. 

Културното и архитектурно наследство в общината е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (25 км северозападно), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

Заслужава си да се разходите и до Панорама Плевенска епопея в гр. Плевен, където може да разгледате също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.gulyantsi.net
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: