ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гривица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Гривица

Гривица е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен.

В гр. Шумен има квартал със същото наименование.

Отстои на 9 км източно от гр. Плевен и на 173 км североизточно от столицата София.   

Разположено е в хълмиста местност, надморската му височина е 208 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Често явление са градушките.

Селото е жп. гара по линията, която свързва София с Варна и Русе. Самото то се намира на главния път, който свързва Плевен с Русе, Никопол и Пордим.

Постоянното население наброява около 1683 души.

Тук функционират кметство, читалище, аптека, търговски обекти и заведения, включително един мотел и къща за гости. За здравето на местните се грижат двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Болница ще откриете на територията на Плевен, където са разположени и най-близките учебни заведения. В Гривица има футболен клуб.

Гривица е подходящо, както за винен, така и за риболовен туризъм, заради езерото, което се намира наблизо. 

На територията на селото са изградени парк и музей в памет на загиналите в Руско-турската война. Задължително трябва да разгледате Румънския мавзолей, построен в памет на загиналите в Освободителната война румънски воини. В него има костница с мраморни саркофази, иконостас, бронзов медальон, образци на оригинални румънски униформи, части от румънски бойни знамена и различни предмети свързани с войната.

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Подходящо място за екскурзия е екопътеката при каньона на р. Чернелка (21 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: