ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Градина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Градина

Градина е село в Северна България. Намира се в община Долни Дъбник, област Плевен

В България има още две населени места със същото наименование - в община Първомай, област Пловдив, в община Лозница, област Разград

Отстои на 8 км северно от Долни Дъбник и на 17 км югозападно от Плевен. Село Петърница е на 3 км южно. Столицата София е на 154 км югозападно.

Градина попада в разлома между Дунавската равнина и Предбалкана, а надморската му височина е между 80 и 265 м. Климатът е умерен и сравнително сух, като влияние му оказва равнинният релеф. Характеризира се с много студена зима, топла пролет и горещо лято.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Постоянното население е около 1008 души. 

В селото функционират кметство, магазин и кръчма. Най-близкото училище е в Долни Дъбник, а детска градина има в Петърница, където разполагат и с читалище, общопрактикуващ лекар и стоматолог. В Долни Дъбник работи Медицински център, а специализирана медицинска помощ може да намерите в болниците на територията на гр. Плевен.

Сред забележителностите в района е защитената местност Пещерите край с. Петърница, която представлява карстов каньон с много естествени извори и пещери.
Църквата "Св. Параскева" в същото село е на повече от 130 години и е обявена за паметник на културата с местно значение. 

Язовир Долни Дъбник, който е добро място за риболов, се намира на десетина километра. Интересно е да се види и пещера Капчука
Наблизо са крепостите Големаново кале и Гораново кале (11 км).
В Плевен задължително трябва да посетите Панорама Плевенска епопея.  

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: