ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бусинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Бусинци

Бусинци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 8 км южно от гр. Трън и на 54 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 83 км източно.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. До селото има целогодишен достъп по асфалтов път.

Намира се в планински регион, а надморската му височина е 890 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население на селото е около 60 души. Тук работят църква, кръчма, в която се продават и хранителни стоки, кметство. Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

Туризъм и забележителности

Днес в Бусинци има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т. нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър Гигов (информация за името на известния майстор ни е предоставена от г-жа Гергана Гюрова).

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова пък може да се разходят до язовирите Ярловци и Лилянци.

Красивата природа и спокойната атмосфера допълват шансовете на село Бусинци да се развие като притегателно средище за туризъм и отдих.

Източници: http://tran.ipernik.com http://www.bgizlet.com http://businci.selo.bg
Снимки:http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: