ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Касилаг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Касилаг

Касилаг е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник

Отстои на 16 км южно от Радомир и на 29 км в същата посока от гр. Перник. Село Извор е на 8 км северозападно. Столицата София е на 57 км североизточно. 

Намира се в подножието на Колош планина, а надморската му височина е 817 м. Климатът е умерен и се характеризира с прохладно лято и изключително студена зима. Пролетта идва късно, а есента е по-топла от нея.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Постоянното население е около 82 души. 

Тук функционират кметско наместничество, магазин и кръчма. Най-близките общопрактикуващ лекар, стоматолог и училище са в село Извор. Специализирана медицинска помощ може да получите на територията на Радомир, където има и детска градина, и в гр. Перник. 

Туризъм и забележителности

Интересно е да се види природна забележителност Янковец край село Кленовик, която представлява вековна дъбова гора и включва също находище на див божур. 

Планината пък предлага отлични условия за туризъм и екскурзии. Маршрут за изкачването на връх Колош (1315 м) тръгва от с. Извор.  

В района има няколко язовира - Извор, Дяково, Върба и Стефаново. Като язовирите Дяково и Стефаново предлагат отлични условия за риболов. 

Източници: http://www.radomir.bg/ http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: