ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Парамун

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Парамун

Парамун е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 14 км югоизточно от гр. Трън и на 36 км северозападно от Перник. Столицата София е на 66 км югоизточно.

Разположено е в планински район, в близост до течението на р. Ябланица и надморската му височина достига 917 м. Климатът в района има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не и горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява около 43 души.

Селото е електрифицирано. Всички мобилни оператори имат покритие.

Административно селото се обслужва от кметското наместничество в село Неделково. Единствените училище, професионална гимназия и детска градина на територията на общината са в гр. Трън. Там работят и най-близките стоматолози, лекарски практики, болница и аптека.

Същестува интересна легенда защо селото е било преместено. От другата страна на скалите имало манастир, който често страдал от турски набези. Един ден монасите нападнали турски отряд и убили всички, като живо останало само кучето, което ги придружавало. В отговор турският господар ги подгонил и те избягали от другата страна на масива, където се намира днешното селище.

 

Туризъм и забележителности

Тук е изграден православен параклис "Св. Георги".

Парамун е разположено в подножието на много красив скален масив, наречен Парамунска чука. Мястото е приятно за разходки и излети, наблизо протича и реката. Районът е екологично чист с девствена природа.

Наблизо е и яз. Лялинци, който е зарибен и изключително подходящ за риболов. Най-голямата забележителност в общината - ждрелото на р. Ерма също трябва да бъде посетена.

Друго красиво кътче, до което може да си направите излет през почивните дни, е Врабчанският водопад (11 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: