ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ломница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ломница

Ломница е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

В България има още две населени места, носещи същото наименование - в община Добрич - селска община, област Добрич и в община Кюстендил, област Кюстендил.

Отстои на 6 км северозападно от гр. Трън и на 52 км в същата посока от гр. Перник. Столицата София е на 77 км югоизточно. Само на няколкостотин метра от къщите е границата на България със Сърбия.

Разположено е в планински район, до течението на малка река, в полите на планината Руй, а надморската му височина достига 856 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла. 

Постоянното население наброява около 50 души.

Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

В долната част на селото местните предлагат стаи за нощувка. В хижа Ерма, която се намира между град Трън и ждрелото също може да се пренощува.

До селото се намира ждрелото на река Ерма. Природата е изключително живописна - реката е образувала впечатляващ каньон. Изградена е екопътека, която дава възможност за прекрасна разходка. Тя минава през малко мостче над реката. След него следва стръмно изкачване и преминаване през тунела към село Петачинци. След това вляво има спускане, което отново води до живописно мостче над реката.

Други забележителности, които могат да бъдат посетени в района са връх Руйскалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: