ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зидарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Зидарци

Зидарци е село в Западна България. Намира се в община Перник, област Перник

Отстои на 10 км северозападно от гр. Перник, на 6 км северно от гр. Батановци и на 39 км югозападно от столицата София. Съседните села Ярджиловци, Витановци и Мещица са съответно на 3 км югозападно, на 3 км източно и на 11 км североизточно. 

Намира се в равнинна област на левия бряг на р. Конска, а надморската му височина е 665 м.  Климатът в района е умереноконтинентален, като се характеризира с мека и снежна зима и прохладно лято.  

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население е около 97 души.  

Тук функционират кметско наместничество, магазин и читалище. Най-близките лекар, зъболекар и основно училище работят в с. Ярджиловци, а в гр. Батановци има детска градина. Специализирани медицински заведения ще намерите на територията на гр. Перник.
В селото има сурвакарска група, която се занимава със сурвакарски игри, ритуали и обичаи.

Туризъм и забележителности

Близо до Ярджиловци е изграден едноименен язовир, който се зарибява ежемесечно с подходящи за сезона видове риби. Друго удобство за любителите на риболова е, че могат да ловят денонощно. Разрешено е и да се използват лодки. Има възможности за настаняване. 

В местността Осломе край селото е изграден още един язовир - Осломе, който е по-голям. Разполага с ресторант с прясна риба и детски кът с люлки.  

Забележителност, която може да посетите в Перник е крепостта Кракра

Източници:http://bg.wikipedia.org http://pernik.bg 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: