ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Душинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Душинци

Душинци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 26 км югозападно от гр. Брезник и на 46 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 71 км източно.

Намира се в планински район в подножието на Големи връх (1481 м), който е най-високият връх в Ерулската планина. Надморската му височина е 985 м. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините - Селска, Дивлянска и Треклянска река.   

Постоянното население е около 28 души. 

Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци (16 км) и в общинския център. В съседното село Долна Секирна (9 км) има магазин, поща, кметство и ловно дружество, както и общопрактикуващ лекар. 

ТУризъм и забележителности

Северозападно от село Душинци, сред вековна букова гора се намира местността Манастир.  Днес от религиозния комплекс, съществувал там, е запазена само малката църква "Света Троица".

На около километър от селото, близо до Големи връх, в местността Хорото, могат да бъдат видени останки от праисторическа и късноантична крепост.

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района са Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" и църквата "Св. Николай Летни".

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Любителите на риболова могат да се възползват от условията при яз. Брезнишки извор (12 км) и яз. Лилянци (12 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: