ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Юнаците

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Юнаците

Юнаците е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, Област Пазарджик.

Отстои на около 10 км северозападно от гр. Пазарджик и на около 100 км югоизточно от гр. София.

Автомагистрала Тракия се намира на около 5 км северно от селото.
Редовна автобусна линия свързва селото с гр. Пазарджик.  

Юнаците e разположено в най-западната част на Горнотракийската низина, на южния бряг на р. Тополница. Средната надморска височина е 218 м.
Климатът в района е преходно континентален, с мека зима и горещо, сухо лято.

Населението на  с. Юнаците наброява около 1463 жители.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирана улична мрежа и осветление,  телефонна мрежа и покритие на мобилните оператори.
Налични са кметство, църква, поща, основно училище, детска градина, читалище, магазини, търговски обекти, заведения и аптека.

Медицинско обслужване в селото предлагат общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близката болница се намира в гр. Пазарджик.

Забележителности

В района на селото са направени уникални археологически открития, превърнали го притегателен туристически обект с голямо значение.

Селищната могила при село Юнаците, известна още като “Плоската могила” е най-голямата в Западна България. Тя е разположена върху тераса на единия ръкав от старото корито река Тополница. В района от най-дълбока древност минава главният Евроазиатски път от югоизток на северозапад, свързващ Егейско-Анатолийската област с Балканския полуостров и Централна Европа.
Най-рано възникналият град в Европа, наричан от археолозите протоград (първообраз на съвременния град) датира към средата на 5-ото хилядолетие преди Христа, което означава, че селището е с 2000 години по-старо от градовете, познати в Европа. Те са съществували 2400-2000 години преди Христа.
В населеното място вероятно са живеели около 2000-2500 души. Заселената територия е била с приблизителни размери 300 на 500-600 метра. Става въпрос за огромно пространство-около 1000 дка, могилата заема 1/10 от общата територия на селището.

Там е открит и най-старият хладилник. Още преди 6000 години в селищната могила са консервирали месо - за това свидетелстват ямите, вкопани на повече от метър в земята. Те са били запечатани с керамични съдове с глинена замазка. Отвътре античните хладилници са били обмазани със специална водоустойчива глина, запазваща определена температура за съхранение на месото.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://www.bgizlet.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: