ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Попинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Попинци

Попинци е село в община Панагюрище, Област Пазарджик.

Местоположение

Село Попинци е разположено върху двата бряга на река Луда Яна в полите на предхълмието на Същинска Средна гора. Отстои на 27 км. от областния център - гр. Пазарджик и на 16 км. от историческия град Панагюрище. София е на 107 км, а Пловдив на 60 км.

Землището се пресича от две реки и около 10-12 дерета. Има изградени 4 микроязовира с обща площ 11 дка. Населението на с. Попинци в момента наброява около  2 500 души.

история и култура


Селото датира още отпреди новата ера, още от времето на траките. За това свидетелстват редица археологически находки в местностите Попинско кале, Оброчище, Свети Никола, Света Петка, Господова черква, Борова могила, Полето и Цонина чукара.

Открити са над 25 надгробни могили, монети, оръдия на труда, грънчарски изделия и др.

Културните традиции на с. Попинци също са съхранени през вековете, предавани от поколение на поколение. Сурвакарството, Джумалът на Сирни заговезни, лазаруването, Гергьовден - всички тези обичаи и традиции са живи и днес.

На всеки три години в Попинци се провежда фолклорен фестивал на кукерските и маскарадни игри и обичаи с участници от цялата страна.

Немалък дял за опазване на културните традиции на селото има Читалище "Искра", създадено през 1872г.

Инфраструктура, икономика и туризъм

Съвременното село Попинци е едно чисто, приветливо и благоустроено селище с добра инфраструктура. В селото функционират основно училище, целодневна детска градина с 40 деца. Здравеопазването е на добро ниво - населението се обслужва от две медицински практики в нова Здравна служба с добри условия за работа.

Промишлеността е представена от производството на оптични детайли и шивашко производство.

Село Попинци е надарено с изключително красива природа, останала незасегната от стопанската дейност. Това е една добра предпоставка за развитие на селски и еко-туризъм в бъдеще.

транспорт

Селото се намира само на 5 км от главният път за Турция (Е-80).

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: