ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дорково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Дорково

Дорково е село разположено в южна България, част от Община Ракитово, Област Пазарджик.

Отстои на около 45 км югозападно от гр. Пазарджик, на 7 км североизточно от гр. Ракитово и на 13 км североизточно от гр. Велинград.

Постоянно живущите в селото са около 3000 души.

Релефът е нископланински, с надморската височина от 992 м.
Климатът в района е преходно-континентален, зимата е мека и снежна зима – със средни температури около 2ºС, а лятото – прохладно, със средна температура около 23ºС.

Инфраструктурата на Дорково включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация и телефонизация.

На около 5 км от селото преминава второкласен път, който свързва населеното място с градовете Велинград и Пазарджик.

Има редовен автобусен транспорт от и за гр. Велинград.

В Дорково има кметство, основно училище и читалище. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Общопрактикуващ лекар и стоматолог обслужва жителите на селото.

 

Туристически и културни забележителности

Средновековната крепост "Цепина" се намира северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, с надморска височина 1136 м. До нея се стига по 6-километров асфалтов път.
Външните крепостни стени обхващат площ от 25000 кв.м, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1500 кв.м. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища, достигащи на дълбочина до 10 м.

В района на Дорково е открито палеонтологично находище. В м. Илин кладенец са открити фосили на мастодонти (бивни, кътници и др.) на възраст няколко млн. години, което ги прави най-древните открити останки на тези животни в Европа.
Местността е забелязана от български геолози още през 70-те години на 20 век, когато те са търсили находища на полезни изкопаеми. Находището е обявено за природна забележителност на 31 януари 1990 г.

На 12 км. се намира пещерата "Лепеница". Досега пещерняци са достигнали на 1400 м. дъбочина, но не е открит краят й.

Чепинската река е подходяща за спортен риболов и нейните притоци, язовирите Доспат, Батак и Белмекен. Край кв. Чепино е изградено пъстървово стопанство.

Град Велинград е на около 13 км и е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86 ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.
Наблизо е разположен гр. Батак, който заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 14 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

 

Източници: www.naselo.net, www.bg.wikipedia.org
Снимки: http://dorkovo.alle.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: