ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Железна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Железна

Желѐзна е село в Северозападна България. Намира се в община Чипровци, Област Монтана.

Разположено е в изключително живописен планински район, от двете страни на река Огоста, само на 2 км източно от гр. Чипровци, около 27 км западно от гр. Монтана и приблизително 127 км северозападно от гр. София.

Средната надморска височина достига 593 метра, а климатът е умереноконтинентален.

Селото има добра инфраструктура - електричество, водоснабдяване, покритие на всички мобилни оператори и частично асфалтирани и осветени улици. Автобусен транспорт обслужва жителите до околните села и общинския център.

Населението на Железна е около 350 души. Основни поминъци на хората тук са килимарство и дърводобив.

Селото разполага с кметство, православен храм, читалище с фолклорна певческа група, футболно игрище и магазин. В съседния град Чипровци се намират най-близките целодневна детска градина, начално училище, двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози. Специализирана медицинска помощ има в гр. Монтана.

Забележителности и туризъм:

Селото е привлекателно с чистия въздух, спокойствието и красивата природа на Стара Планина. От Железна на запад се открива величествена гледка към връх Трите чуки (1938м). Река Огоста минава през селото и предлага добри условия за риболов.

На по-малко от 4 км североизточно от селото е разположен Чипровският манастир, който води началото си от 10-ти век и е един от тридесетте манастира на Първото Българско царство. В продължение на девет века той е важно книжовно и просветно средище. Служи като основно убежище и опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (15-ти в.) и Чипровското въстание (17-ти в.). Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван на 6 пъти през 19-ти век, но впоследствие бива възстановяван с дарения от заможни българи.

В околностите на Чипровци могат да се види красивия Чипровски водопад, а в самия град - Паметния знак "300 години Чипровско възтание", Историческия музей, Църквата "Възнесение Христово", Шарената Чешма, Пунковата Къща и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, Мирела.
Снимки: http://www.facebook.com/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: