ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Врабево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Врабево

Врабево е село в община Троян, област Ловеч.

Отстои на 25 км североизточно от град Троян, на около 25 км южно от Ловеч, на същото разстояние западно от Севлиево и на около 130 км северозападно от София. На около 10 км северно преминава магитралният път София - Велико ТърновоВарна.

Селото е разположено в полите на Стара планина, на надморска височина от 410 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 800 души.

Врабево има изградени електропреносна, водоснабдителна и канализационна системи. Има кабелна телевизия и интернет. Функционират Основно оздравително училище, магазини, кръчми, фармацевтичен завод. Редовен автобусен транспорт свързва селото с Троян и София. Здравеопазването е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близката болница е разположена в град Троян.
Има вили предлагащи настаняване на туристи в селото.

Туризъм и забележителности:

Гостите на Врабево могат да посетят следните забележителности в района:

  • Църквата „Свети Архангел Михаил”, намираща се в центъра на селото. 
  • Кръстът на връх Гяур баир.
  • Крепостта „Калето” разположена на 5 км в село Дебнево. В нея са намерени находки от времето на неолита /5000-1500 г.пр.Хр./, византийски монети и накити и др. Днес намерените предмети могат да се видят в музея на Дебнево и Националния исторически музей в столицата.
  • Троянският манастир „Успение Богородично” е отдалечен на около 20 км.  

Източници: bg.wikipedia.org, vilibg.net, troian.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: